top of page

הקמפיין שריגש את כולם: ׳אל תשתפו - אל תשתתפו׳

 

רז ממי. 1/5/15. 11:47

 

בינואר 2015 עלה לרשת סרטון שהופק על ידי איגוד האינטרנט בנושא אלימות ברשת. הסרטון פורסם למטרת העלת המודעות בנושא זה והוא הצליח לגרוף מעל 180,000 צפיות ביוטיוב ועוד כמה עשרות אלפי צפיות בפייסבוק. בסרטון אנו צופים בדמויות מוכרות אשר קוראות טוקבקי שנאה שכתובים עליהן.

׳תלמדי לדבר עברית יא פרה מטומטמת.׳ ׳אמן את, בעלך והתינוק שלך תקבלו סרטן ותיעלמו לנו מהחיים.׳ ׳הלוואי וההורים שלך יתאבדו בגללך׳. טוקבקים כאלו ורבים אחרים מפורסמים מידי יום ברשתות חברתיות כמו פייסבוק, אינסטגרם, טוויטר וכדומה. הטוקבקים מלאי שטנה ושנאה, הם פוגעניים ומטרתם דבר אחד - לפגוע.  לכן איגוד האינטרנט יצא בהצהרת הקמפיין ׳אל תשתפו - אל תשתתפו׳. באותו סרטון שעלה לרשת המפורסמים מקריאים תגובות מרושעות על עצמם, אותם ראו לראשונה באותו סט צילומים ותגובתם מכווצת את הלב.

המבוגרים בסרטון מצליחים להחזיק עצמם מלפרוץ בבכי אז השברון נראה בעיניהם, לעומת זאת הילדים שמקריאים את הטוקבקים פורצים בבכי וכאן ליבנו נשבר. 

מתפקידנו פה לשאול את השאלה: אם המפורסמים (שרגילים לדברי שטנה) מגיבים כך, כיצד ילדים ובני נוער מגיבים כאשר הם פוגשים בתגובות מרושעות כאלו עליהם? 

 

לצערנו בשאילת השאלה הזו אנו נוכחים לדעת שכיום אלימות ברשת הינה תופעה שכיחה ביותר, ואנו רואים אותה כמעט בכל מקום. כותרות בחדשות מתווספות אחת לשנייה שמלוות במילים: ״נער התאבד כתוצאה ממילות גנאי שהופנו אליו בפייסבוק״ ״נערה ניסתה להתאבד כיוון שעשו עליה חרם חברתי ברשתות החברתיות״ וכדומה. אך הבריונות הוא לא דבר שנולד באינטרנט, הוא היה הרבה קודם לכן, עוד מלחשושים והעברת פתקים בכיתה על ילד מסוים אך בהחלט אפשר להודות שהמצב התדרדר ברגע שהאינטרנט נכנס כחלק משמעותי מחיינו. 

איגוד האלימות לקח את הצעד בדבר וציין כי במהלך שנת 2014 התקבלו יותר מ- 2300 פניות במרכז לאינטרנט בטוח, כל אלו קיבלו מענה אישי. בנוסף, יותר מ- 25,000 גולשים כבר ביקרו באתר שלהם. כחמישים אחוזים מהפניות לאתר הם אותם בני נוער נפגעי תקיפה ברשת.

כמו שאיגוד האלימות כבר ניסה להציג, צריך לעורר את המודעות לגבי בריונות ברשת, ובמהרה. מידי יום יותר ויותר ילדים סופגים חבטות קשות שאין להם מוצא או מקום לברוח מהם.

 

מהי בעצם ההגדרה לבריונות ברשת?

בריונות ברשת היא התנהגות פוגענית כמו הפצת תמונות פוגעניות, או שימוש בשפה לא יפה. המבצעים של אותה התנהגות עושים זאת באמצעות רשתות חברתיות, מכשירים טכנולוגים, אפליקציות ואינטרנט במטרה להשפיל, להביך או להטריד אדם אחר. בריונות מקוונת יכולה להתרחש בכל אחת מהמדיות הדיגיטליות ,פייסבוק, וואטס-אפ, טוויטר בלוגים, צ'טים, פורומים,

דואר אלקטרוני, אתרי אינטרנט ועוד. היא יכולה להיות מילולית, והיא יכולה להתבטא גם בפרסום של תמונות או סרטונים. בריונות ברשת היא עבירה פלילית במקרים של התחזות לאדם אחר, איומים, פגיעה בפרטיות האדם, לשון הרע וכדומה. חשוב לציין שבפייסבוק, יוטיוב, וואסאפ, סירקרט ובעוד רשתות חברתיות שונות ניתן לדווח על תגובות מרושעות כאלו או אחרות.

(המידע לקוח מאתר איגוד האינטרנט).

 

 

וכמובן, מה מקום ההורים בכל הסיפור?

ובכן ההורים כמובן לא מודעים לתופעה כיוון שהם לא מתרוצצים כמו בני הנוער ברשתות החברתיות 24/7. אך כמובן צריך לצפות מההורים לגלות מעורבות בחיי הילד גם כשאינו מספר להם כל דבר. חשוב לגלות עירנות להתנהגות הילד ולשים לב לסימני מצוקה, כגון: שינוי בהרגלי הילד(סדר היום, חבריו), לשים לב אם הנער גולש הרבה או לא גולש בכלל (דבר המעיד על פחד להתעמת), אם הילד מקבל שיחות טלפון חשודות או לא מזוהות, אם לבית הגיע מכתבים או חבילות שלא מוכרות להורים, וכמובן כל התנהגות חריגה שונה שההורים מוצאים צורך לשים עליה דגש.

 

לאן ניתן לפנות לבקשת עזרה?

כמו שציינתי קודם לכן, איגוד האינטרנט לוקח אחראיות ויוזמה לגבי בעיות כאלו ואחרות בנושא האלימות ברשת ולכן הוא נותן מענה אישי מלא לכל בעיה שתשלח לאתר שלהם.

 בנוסף קיים באתר קו תמיכה לפגיעות באינטרנט. צוות הקו הוכשר לייעץ לפונים ויפנה אותם לגורמים מקצועיים ויתמוך בכל פונה: ילדים ונוער, הורים, מבוגרים, אנשי מקצוע ומחנכים. 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע בנושאים: פריצה לחשבון דוא"ל/ פייסבוק, בריונות ברשת, קבוצות שנאה, ניסיון הונאה, דואר זבל (spam) , לשון הרע, תוכן פוגעני, התחזות וזיוף. לצד הפעלת הקו ישנם פעילות הסברה בנושא גלישה בטוחה בקרב הורים, מחנכים ובני נוער. (לקוח מאתר ׳hometheater׳)
לכניסה:

http://safe.org.il/bullying/cyber-bullying/

 

*הפתרונות שכתובים באתר ואלו שנראים בסרטונים הם חוות דעת מניסיון אישי של ילדים בגילאי ההתבגרות. זוהי אינה עצה מאדם מקצועי, ואין להסתמך רק על הדברים הללו, בנוסף באתר אנו פונים לזכר ולנקבה בטקסטים שונים כאחד, לא משנה למין המצוין בכתוב.

 

bottom of page